Lélegezz mélyeket!

Aki 20, vagy több évvel ezelőtt élte boldog gyermekkorát, biztosan átesett néhány házi praktikán betegségeinek alkalmából. Ezek közül széles körben az inhalálás volt a legkevésbé tolerált módszer. Az ember hozzátartózója, leginkább a nagymamája, felforralt egy teáskannányi vizet, tálba rakott egy marék kamillavirágot, leforrázta, majd felszólította a mindenkori náthás unokát, hogy hajoljon a gőz fölé és lélegezzen mélyeket. A gyanútlan gyermek egy vastag törölközővel lett leborítva, ami alatt nem csak meggyógyult, hanem puhára is párolódott. Az inhalálás után egyébként tömegével távozott a váladék és a friss levegőn az ember hirtelen tényleg úgy érezte, hogy inkább meggyógyul, minthogy ezt a tortúrát még egyszer végig kelljen szenvednie.
Az inhalálás azonban valóban hasznos, de hála a tudománynak, ma már nem kell törölközővel a fejünkön hosszú percekig ücsörögnünk a forró kamillatea fölött.
Lélegezz nagyokat
A kamillateás tál és a törölköző helyét átvették a gépi inhalátorok, melyek könnyen beszerezhetők a webáruházakból. Az inhaláció lényege, hogy a hatóanyagot belélegezzük, legyen az gyógyszer, vagy egyszerű só, esetleg gyógyvíz. A felső-és alsó légutak megbetegedéseire, sőt, az őszi időszakban megelőzési célra is használják. Nagyon hatékony megoldás, mivel a gyógyító anyag közvetlenül a megbetegedett szerveken, tehát a tüdőkön, légutakon fejtheti ki hatását. A gyógyszer nem halad át a tápcsatornán, az anyagok maradéktalanul felszívódnak, még akkor is, ha a beteg egyébként emésztőrendszeri panaszoktól is szenved. A köhögés sokféle típusában lehet hatékony a terápia, akár a gyógyszeres kezelés kiegészítéseként. Jótékony hatását megtapasztalták már arcüreggyulladásban, gégegyulladásban, kruppos tünetek esetén, sőt asztmában, krónikus hörghurutban is. Igen kevés mellékhatása van, ráadásul a gépi inhaláció pici babáknál és kevésbé toleráns óvodásoknál is alkalmazható eljárás. Nincs az a veszélye, hogy a kicsi magára zuttyantja a meleg teát, nem ér bele az orra a forró folyadékba, nem kezd el könnyezni a szeme, szóval összességében egy gyermek számára jobb megoldás. De hatékonyságát tudományosan is igazolni lehet: az alsó légutakba csak bizonyos részecskenagyság alatt ér el a gyógyszer, az inhalátorok pedig pontosan úgy vannak beállítva, hogy az egész légzésért felelős területen ideális méretű szemcsék oszoljanak el. Az ultrahangos inhalátorok gyakorlatilag zajtalanul működnek, így kicsiknél akár alvás közben is alkalmazhatók, hiszen a gyerekek nem minden esetben ébrednek fel a köhögésre.

Az inhalálás ideálisan 1-2 percig tart. Hosszú belégzés és rövid kilégzés az ajánlott, hogy a hatóanyagból minél több jusson a szervezetbe. Nem árt megtanulni az inhalátor helyes kezelését, ehhez nővér, vagy orvos segítsége ajánlott. Helytelen kezelés esetén ugyanis a gyógyszer nem kerül elég mélyre, vagy csak kevesebb jut el a kívánt helyre, mint amennyi a gyógyuláshoz szükséges.