Különleges adventi naptárak gyerekeknek

Advent a keresztény kultúrkörben a Karácsonyt megelőző negyedik vasárnaptól december 25-ig számított időszak. Ezeket a napokat mindenki örömteli várakozással tölti, melyhez egy több mint 100 éves hagyomány is kapcsolódik, aminek fő eleme az adventi naptár.

Ezt a különleges kalendáriumot senkinek sem kell bemutatni, hiszen gyerekkorában szinte mindenki kapott egy-két évben ilyet a szüleitől (vagy a Mikulástól). De tudjuk-e hogy honnan ered ez a hagyomány?
Az első ilyen adventi kalendáriumot állítólag egy német édesanya készítette saját kisfia számára, aki felnőtt korában az ötlet alapján sorozatgyártásba kezdett. Sok-sok millió gyermek örült az ötletnek, hiszen így december minden napján kaphattak egy kis csokoládét (vagy más apró meglepetést).
Mára már a boltok polcai roskadásig vannak sajnos egyre gyengébb minőségű adventi naptárakkal. Mind küllenben, mind pedig a csoki minőségében egyre szomorúbb a helyzet. Ezért a szülők vagy olyat vásárolnak, melyben biztosan jó minőségű, finom csokoládé van (sajnos igencsak borsos áron), vagy inkább otthon saját kezűleg készítenek egyet, amibe azt rejtenek el csemetéjüknek amit Ő igazán szeret (gumicukrot, kekszet, vagy épp gyümölcsöt).

advent

Azonban jó tudni, hogy mint mindennek, ennek is születtek már modernebb változatai, melyeket a játékboltok polcain kell hogy keressünk. Bizony több nagy játékokat gyártó cég jött már rá arra, hogy az anyukáknak és apukáknak szükségük van egy alternatív megoldásra a csoki helyett. Többek között a Brio, a Playmobil, a Lego és a Schleich cég is készített már játékos adventi naptárakat. Ezek ajtajai mögött vagy egy-egy különálló apró játék található, vagy egy nagynak a különböző alkotóeleme, amit aztán a gyerekeknek kell összeilleszteniük.
A Lego és a Playmobil esetében olyan különleges elemekkel lehetnek gazdagabbak így a kicsik, melyeket sehol máshol külön nem kaphatnának meg. Lényeges szempont még az is, hogy ezeket a játékokat Karácsony elteltével a többi, már meglévő elemekkel összeépítve is tudják használni.
Lássuk csak be, hogyha régen is lett volna ilyen játékokkal megpakolt adventi naptár, mi is ilyet szerettünk volna inkább, mint egy mini csokoládé darabot minden ebéd után…

lego
lego2