Kettő, csipkebokor vessző – a csipkebogyó varázserejének nyomában

Talán az egyik legismertebb mondóka, amire mindenki emlékszik gyerekkorából, mikor a számolást tanulta első osztályban (tehetségesebbek már oviban): a bizonyos “egy, megérett a meggy, kettő csipkebokor vessző…” és itt álljunk is meg. Mi is ez a csipkebokor vessző? Csipke is, bokor is, bogyó is, szúr is, de ami a legfontosabb, hogy gyógyít is. Na de miben rejlik ennek a piros bogyónak az ereje? Utánajártunk.

Otthon a kertben, kiránduláskor a hegyekben, hazafelé menet az út szélén, kocsiból nézelődve a szántóföld mellett… valahol biztosan mindenki találkozott már a híres-nemes csipkebokorral. (Itt ne feledkezzünk meg egyik kedvenc tündérmesénk főszereplőjéről, Csipkerózsikáról se, aki bizony erről a különös növényről kapta a nevét.) Ennek a szúrós növénynek az eredeti neve vadrózsa vagy gyepűrózsa. Ennél még változatosabb népies nevekkel is rendelkezik ám: kutyarózsa, ebrózsa, hecsedli vagy seggvakaró. És hogy mindent tisztázzunk a nevével kapcsolatban, a csipke pedig a vadrózsa régies neve.

Csipkebogyó

A csipkebokor terméséből számtalan étel is ital készül, melyeknek korántsem elhanyagolandó a gyógyító hatása. A csipkebogyó ugyanis több olyan vitamint tartalmaz, melyekre szervezetünknek szüksége lehet egész évben, de főleg télen a megfázásos, influenzás időszakban. A csipkebogyó állítólag a természetben előforduló legjobb C-vitamin forrás. Magas vitamin tartalmának köszönhetően fokozza szervezetünk védekezőképességét a betegségek és fertőzések ellen, megelőzésként a csontok erősségét is segíti, a benne lévő pektinek pedig elősegítik az emésztést. Antioxidáns és méregtelenítő hatása kiemelkedő, segítségével megőrizhetjük a haj, a bőr és a köröm egészségét.

A csipkebogyóból a sokak által kedvelt teán és lekváron kívül bort, szörpöt és bólét is készítenek, olaját pedig testápolókhoz, krémekhez adva gyulladáscsökkentőként és ránctalanítóként is használják. Immunrendszerünk erősítésére és a megfelelő C-vitamin bevitelére azonban az imént felsoroltakon kívül választhatunk egyéb olyan táplálékkiegészítőket is, melyek csipkebogyót tartalmaznak – árulta el a Vitakingshop szakértője. Így akár napi 1500 mg C-vitaminhoz is hozzájuttathatjuk szervezetünket. Ezek a készítmények ráadásul biztosítják a szervezetnek a folyamatos vitamin felszívódást, így egész nap élvezhetjük a csipkebogyóban található C-vitamin jótékony és védekező hatását.

Számtalan lehetőségünk van tehát, hogy hozzájussunk a csipkebogyó rejtette gyógyítóerőhöz. Csipkebogyó kedvelő gyerekek és felnőttek egyaránt könnyen megtalálhatják az ízlésüknek megfelelő terméket.