Jóga – tökéletes mozgásforma irodistáknak

A jóga célja a testi és a szellemi erők felébresztése. A jóga mindennapos gyakorlása javítja az életminőséget, jó közérzetet teremt és mentális megtisztulást hoz. Általa uralhatóvá válhat a test, az elme és az érzelmek, de végső célja a magasabb szinteken a megvilágosodás elérése. A köztudatban úgy él, hogy ez egy lassú, nyugodt mozgásforma, pedig olykor izzasztóbb is lehet egy edzőtermi edzésnél. Közel 800 típusa létezik. A legtöbb a hajlékonyságot és az egyensúlyérzéket fejleszti. Remélhetőleg Ön is megtalálja az életviteléhez leginkább illőt, hogy elérje vele célját.

Jóga

  • A klasszikus, általános jógát Hatha jógának nevezzük. Ezt bárki, még kezdők is könnyen el tudják sajátítani, mivel egyszerű, lassú mozdulatokból áll. Segítségével megtanulható, milyen az ideális relaxálás és légzés, illetve könnyebben juthat túl a stresszes szituációkon.
  • A Hatha jógához hasonlóan lassú és nyugodt a Yin jóga is. A meditatív zenére szinte csak lazító gyakorlatokat végeznek ülve, illetve fekve. A hétköznapokba remekül be lehet építeni, gyorsan oldja a stresszt, valamint a nőknél harmonizálja a hormonális működést is.
  • Az Ashtanga, vagy más néven Patandzsáli jóga során a pozíciók között nem tartanak szünetet, és a gyakorlatok is mozgalmasabbak az előzőeknél. Rendszeres gyakorlásával alkalmanként akár 500 kalóriától is megszabadulhatunk, így ez kimondottan ajánlott fogyni vágyóknak.
  • A Bikram jóga különlegessége, hogy 38-40 Celsius fokos teremben tartják és 26 gyakorlat egymásra épülő sorozatából áll. A meleg hatására ritkábbak a sérülések, a test jobban izzad, tehát fokozza a méreganyagok kiválasztását.
  • A Jalagati jóga mind közül talán a legmegfelelőbb azoknak, akik irodában dolgoznak. A mozdulatokat ugyanis kimondottan a XXI. század emberére szabták. A jalagati szó jelentése: a víz ereje. Ezen jóga típusnak a célja, hogy elősegítse a testben lévő víz, azaz az energia áramlását. Segítségével tetőtől-talpig megmozgathatjuk ellustult izmainkat és javíthatjuk testtartásunkat, amely az ülőmunka során alakult ki.

Jóga

Ma már rengeteg fitnesz és wellness központ kínál különböző jóga órákat, kellemes környezetben. Azonban, ha igazán jó társaságra és környezetre vágyunk, érdemes egy kisebb csoporttal kint a szabadban végezni a gyakorlatokat.