Az év gyógynövénye: a citromfű

2014-ben az orvosi citromfüvet választotta az év gyógynövényének a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya. Hogy miért?

Mesterséges ételekkel és gyógyszerekkel telített világunkban jól esik olykor természetes, szelíd gyógymódokról hallani. A citromfű tökéletes gyógynövény, sok-sok panaszra hatásos szer, ráadásul még laboratóriumi körülmények között sem sikerült soha túladagolni. Mellékhatása akkor sincs, ha napi két liter erős forrázatot fogyaszt belőle a páciens. Ráadásul az illata, íze kellemes, mézes teája kifejezetten üdítő, és látványnak sem utolsó szép, húsos, cakkos leveleivel, üde zöldjével és apró, fehér virágaival. A csalán közeli rokona, de egyáltalán nem csíp, sőt, simogatni lehet vele kívül-belül. Ha ehhez hozzátesszük, hogy egyetlen ültetett tő szinte magától terjed el a kertben, nevelhető balkonládában, cserépben, szinte bárhol, ahol félárnyékos helyet és némi vizet talál, bátran állíthatjuk, az egyik leghasznosabb gyógynövényünk.

A citromfű

Ő az. Szinte csábítja az embert, hogy leszedje és valami finomat készítsen belőle.

De mire is jó a citromfű?
Általában enyhe nyugtatószernek ajánlják. De nem úgy kell elképzelni, hogy egy csésze citromfűtea után kába és fáradt leszel. Leginkább a stressz okozta gyomorpanaszokat, alvásproblémákat simítja el. Nem okoz álmosságot, mégis segít elaludni. Ha puffadtságot, gyomorfájást érzel, és nem stresszes az életed, akkor is fordulhatsz a citromfűhöz. Herpeszre való krémet is készítenek az olaja segítségével, természetes és gyorsan ható szer a kellemetlen panaszok ellen. És ez csak töredéke felhasználási lehetőségeinek.

Kellemes, citromos illata miatt öko-körökben előszteretettel használják illatosítószerként. Néhány csepp az illóolajából felfrissíti a levegőt bármelyik helységben. Öblítő helyett is használható, ahol lágy víz áll rendelkezésre a mosáshoz. Akinek kedve van a pancsoláshoz, illetve a pénztárca-és környezetkímélő megoldások kipróbálásához, számos receptet talál az interneten. Készíthetünk segítségével pumpás dezodort, spray, vagy zselé formájú légfrissítőt, még konyhai tisztítószert is.
Limonádé, egy kis citromfűvel
Most, hogy eleget szagolgattuk, végre kóstoljunk is bele. Ha teának szeretnéd fogyasztani, kaphatsz filteres változatot is. Akár kisgyermekeknek is biztonsággal adhatod. De egy melegebb napon feldobhatod vele, és hűséges kísérőjével, a mentával a limonádédat is. A frissen szedett levelekből és néhány kanál cukorból főzz szirupot, majd mehet is bele a víz, a citrom és ha nagyon meleg van, a jégkocka. Ne felejts el néhány levelet egészben beletenni az itókába, ettől lesz igazán kívánatos!

Tegyük fel, hogy még ennél is melegebb van, és nekiállnál egy házi fagyinak! Nagyszerű! A citromfű számos krémet feldob kissé savanykás, mégis édes ízével. A bátrabbak vaníliához, csokihoz, a hagyománytisztelők citromhoz, eperhez, málnához, meggyhez keverhetik a felaprított levélkéket. Vagy, ha maradt az iménti szirupból, loccsintsd rá a kehelyben szorongó gombócokra. Pompás lesz az összhatás.

Gondolom sejted, hogy vége-hossza sincs a citromfüves recepteknek. Ízesíthetsz vele kekszeket, aprósüteményt, tortát, kiváló a csirkehúshoz, bárányhoz. A konyhád ablakában jól ellesz, és minél gyakrabban metszed, annál dúsabban nő majd.