A szőnyegtisztítás mesteri fortélyai

A legtöbb szőnyeg olyan nagy és annyira vastag anyagból készül, hogy nem lehet egyszerűen bedobni a mosógépbe és kitisztítani. Márpedig nagytakarítás során ezt sem hagyhatjuk koszosan! Arról nem is beszélve, mikor csoki, vörösbor, vagy sár kerül az új fehér szőnyegre… Mindenki járt már így az életben, de a legtöbben még a mai napig nem tudják mit tegyenek ilyen helyzetben, így hát ebben a cikkben összegyűjtöttük a legnépszerűbb és a leghatásosabb módszereket szőnyegtisztításhoz.

Bolti tisztítószerek

A legnépszerűbb szőnyegtisztító eszközök mindenféleképp a boltban kapható speciális folyadékok, samponok, porok stb. Ezek között vannak nagyon hatásosak, melyek egy-egy csúnyább folt esetében nagyon jó szolgálatot tudnak tenni. Azonban vásárlás előtt mindenképp érdemes tájékozódni, hogy melyik milyen hatásfokkal rendelkezik, illetve milyen típusú szőnyeghez ajánlott.

szivacs

Ipari szőnyegtisztító gépek

A legegyszerűbb, ha kölcsönzünk egy ipari szőnyegtisztító gépet, mely egy napra csupán pár ezer forint, de minden egyéb praktikánál hatásosabb! Egy ilyen berendezést felesleges megvásárolni otthoni használatra, hiszen az ahhoz mélyen a zsebünkbe kéne nyúlnunk. Egy-egy vészhelyzetre azonban tökéletes lehetőség a bérlés, ráadásul az eredmény lenyűgöző lesz!

tisztitas

Házi praktikák

Azoknak, akik először inkább egyszerű házi praktikával szeretnék orvosolni a szőnyegükön esett károkat, összegyűjtöttünk néhány tippet (ezeket mindenki a saját felelősségére próbálja ki, lehetőleg ne a legdrágább perzsaszőnyegén…).

  • A sáros szőnyeg felületén hintsünk szét benedvesített sót, hagyjuk rajta 15-30 percig, majd porszívózzuk ki.
  • Egy liter vízbe keverjünk el 8 evőkanálnyi szalmiákszeszt, majd a bepiszkolódott szőnyeget feszítsük ki simára a padlón és dörzsöljük át egy puha ronggyal, amit folyamatosan ebbe a vízbe mártogatunk.
  • Öntsünk ecetet némi langyos vízbe, és kezeljük le vele a foltokat, míg az meg nem szárad.
  • Borfolt esetén forraljunk fel egy kevés tejet, majd ezt öntsük rá a foltra. Hagyjuk, hogy beszívódjon a szőnyegbe, majd meleg, szappanos vízzel öblítsük át.